Wilhelmina ’08 houdt de punten in Weert

In het seizoen 2011/2012 verbleef Reusel Sport voor het laatst in de 2e klasse. Met 4 overwinningen, 7 gelijke spelen en 15 nederlagen lieten we destijds weliswaar Sint-Michielsgestel nog achter ons, maar degradeerden we toch naar de 3e klasse. Om aan het einde van dat volgende seizoen daarin zelfs stijf laatste te worden en verder te zakken naar de 4e klasse. Aan het einde van het seizoen 2013/2014 promoveerden we weer direct terug naar de 3e klasse om daar vervolgens 9 voetbaljaargangen te verblijven. Daarin behaalden we in 2017/2018 een 2e plek achter Hilvaria en de 3e periodetitel. Maar wisten toen de nacompetitie voor promotie nog niet te overleven. Na de 2-1 winst in de spannende finale om promotie op 18 juni dit jaar lukte dat wel. En nu mogen we na 11 seizoenen eindelijk weer kennismaken met de 2e klasse. Ondanks de goede voorbereiding en 3 winstpartijen in het amateurbekertoernooi kende die hernieuwde kennismaking voor onze jongens een valse start. In Weert werd – onnodig – van een degelijk Wilhelmina ’08 met 1-0 verloren. Wat vooral te maken had met een gebrek aan effectiviteit en scherpte voorin en een uitstekende keeper bij de tegenstander.

Sportpark Drakesteyn, het thuishonk van de blauwwit gestreepte (wat hebben we daar toch mee?) ploeg, ligt midden in een woonwijk en oogde met veel beton nogal ongezellig. Achter het hoofdveld een trainingsveld en vooraan op het terrein een wat oubollige kantine. Een wat melancholiek gevoel van lang vergane glorie maakte zich van je meester. Met 115 jaar is Wilhelmina ’08 dan ook wel de oudste van de maar liefst 8 voetbalverenigingen uit Weert. Weert-fans waren er een paar, maar dat had niet veel om de arm. Vanuit Reusel waren er meer, maar ontbraken er ook enkelen, omdat de supporters-bus een kwartier eerder dan de oorspronkelijk afgesproken tijd bleek te vertrekken. Vele Reuselnaren die wel aanwezig waren verbaasden zich (enigszins) over de € 4,- entree die geheven werd. Dat waren we al even niet meer gewend. Het zijn de kleine nieuwigheidjes in de 2e klasse zullen we maar zeggen. Om half drie werd het ook daar in Weert gewoon tijd om te gaan voetballen. Wat ook gebeurde doordat scheidsrechter Lennart Geertsen rond die tijd voor de aftrap floot.

Na een rustig begin van beide teams, de onbekende kat moest aan beide kanten uit de boom worden gekeken, was het Mathijs Bel die in de 6e minuut de eerste kans van de wedstrijd liet aantekenen. Met een snelle dribbel kon hij tot ver in de 16 komen en met links uithalen. Het schot ging via de linker kruising achter. Even zoveel minuten later, in de 12e minuut, zagen we aan de andere kant de eerste mogelijkheid voor Wilhelmina ’08. De gevaarlijke Anass Mephtah schoot echter ver over. In de loop van de eerste helft werd wel duidelijk dat we te maken hadden met een ander kaliber tegenstander dan wat je gemiddeld in de 3e klasse tegenkomt. Op momenten wat slimmer, wat gehaaider en wat “vervelender” om maar enkele eigenschappen te noemen. De linksbuiten en spits waren erg gevaarlijk, maar konden door goed verdedigend werk in de eerste helft nog niet tot dichtbij Brent komen. Met name spits Sherry Kindo Kamara liet regelmatig verbaal van zich horen richting de scheidsrechter. Een beetje intimideren om de zaak wat op scherp te zetten en te proberen om onder de huid van onze jongens te kruipen. En dat lukte ook.

We hadden veel meer balbezit, maar raakten blijkbaar toch wel onder de indruk. Post’s mannen werkten hard, maar het lukte over het algemeen allemaal net niet. Frenk Hendrikx was bijna onzichtbaar de eerste helft. Maar ook de anders zo lekker spelende Wout Vosters, Jorg Dickens en zelfs Mathijs Bel konden het verschil deze keer niet maken. Onze aanvalslinie was dus niet echt opgewassen tegen de vier verdedigers. Het middenveld was wel enigszins in evenwicht, maar ook daar ging meer dan gemiddeld een duel verloren en liep het niet helemaal lekker. Resulterend bijvoorbeeld in een geheel onnodige gele kaart van Steef Vosters, notabene door een overtreding op de helft van Wilhelmina ’08. Op het degelijke middenveld bij Wilhelmina ’08 zwaaide Anass Mephtah de scepter, geflankeerd door onder andere captain Niels Roijakkers die ook wel een potje kon ballen. Kortom we hadden te maken met een goed collectief voetballende ploeg van trainer Gerard Douven waar we het lastig tegen bleken te hebben. Het zijn de “kleine” veranderingen van voetballen in de 2e klasse zullen we maar zeggen. Genoeg wel om van te leren. Waren er nog kansen in de 1e helft? Ja ééntje, voor Reusel. Een mooie tikki-takka-aanval in de 35e minuut tussen Wout, Jorg en Mathijs kon worden afgewerkt. Maar Teun Steijvers was deze middag een onverslaanbare doelman die alles tegenhield of voortijdig uit de lucht kon plukken.

In de rust verliet laatste man Bas Rijkers bij Wilhelmina het veld. Biro Camara verving hem. Die ging in de spits lopen, waardoor eerder genoemde Kindo Kamara naar het middenveld zakte en Anass Mehptah op zijn beurt van het middenveld naar de verdediging. Voetballend leek het ons iets beter af te gaan in de tweede helft. Met enige regelmaat konden we tot redelijke kansen komen. En hoewel de echte scherpte ontbrak leek een goaltje wel in de lucht te hangen. Keeper Steijvers bleek echter telkens weer een grote sta-in-de-weg deze middag. En als de scherpte dan wat ontbreekt, dan kunnen de Wilhelmina’08’ers rustig hun kansjes afwachten. De eerste in de 2e helft was meteen raak. Sherry Kinda Kamara sloop net voor het uur vanuit het middenveld naar voren. Dat werd gezien en de bal werd perfect diep gespeeld vanaf rechts. De snelle Kamara ging erachteraan en kon met links in de linkerhoek onhoudbaar voor Brent de 1-0 maken. Een domper natuurlijk, maar nog tijd genoeg om dat te gaan repareren.

Dat stukje extra bravoure en het wat hardere, gehaaidere spel dat Wilhelmina ’08 al direct liet zien, dat kwam bij een aantal van ons de tweede helft al wel iets meer uit de verf. En dat zorgde voor wat frustratie bij de Weertenaren. Met als gevolg een gele kaart voor Nick Koopmans in de 74e minuut. In het kwartier tussen de goal en die actie gebeurde er niet al te veel. Daarna echter begonnen onze jongens toch wel een poos serieus op de deur te kloppen. En gebeurde er in 10 minuten heel erg veel. Een aantal vrije trappen die telkens door Wout Vosters werden genomen werden niet gevaarlijk. De nodige voorzetten werden gegeven. Vanuit het spel en vanuit verdiende corners. Maar telkens waren ze een prooi voor keeper Steijven. Wout creëerde voor zichtzelf voetballend nog een mooie kans in de 79e minuut. Waar het leek dat hij omver werd getrokken floot de strak leidende scheidsrechter echter in Wout’s nadeel. Tussendoor kon een aanval van Wilhelmina vroegtijdig in de kiem worden gesmoord. De nodige wissels werden nog toegepast. Invaller Biro Camara pakte nog geel. En de uitgelezen kans om 1-1 te maken kreeg de intussen rechts voorin geposteerde Nick Wouters. Een voorzet van Jorg werd fantastisch stilgelegd door Wout. De inkomende Nick kon van dichtbij afwerken, maar zijn inzet was te ongecontroleerd en ging over en naast.

Het missen van die kans bleek ook het begin van het einde van de Reuselse aanvalsdriften. Wilhelmina’08 zag eindelijk kans om wat onder de druk uit te komen en kon zelfs nog een paar keer gevaarlijk worden. In de 84e minuut kon de ingevallen Bas Oomen een schot van de eveneens ingevallen Gijs Linssen ternauwernood redden. Kort daarna schoot Biro Camara een kans over. Reusel zette daarna nog een keer aan en moest wat risico nemen. Waardoor er veel gaten op het middenveld ontstonden en Wilhelmina’08 op haar beurt na het veroveren van de bal ook weer makkelijk tot een aanval over kon gaan. Bas Oomen moest daarom in de 89e minuut aan de noodrem trekken om de helemaal van achteruit opkomende Anass Mephtah te stoppen. Geel viel hem ten deel. In de blessuretijd kon Youssef Mephtah over links doorkomen richting Brent. Die kon met goed keeperswerk de 2-0 voorkomen. In de 95e minuut nog één laatste vrije trap van Wout. Maar ook deze mocht er niet in en ging net over.

Over de hele wedstrijd gezien was gelijk het minimale resultaat wat behaald had moeten worden. En wat de verhoudingen veel beter weer zou geven. Naar de kansenverhouding en het balbezit kijkend hadden we eigenlijk de 3 punten gewoon mee naar Reusel moeten nemen. Er is nog niets aan de hand echter. Marc zal alles wat anders is, al dat nieuwe goed ingeprent hebben en het aan de jongens proberen over te brengen. Want komende zondag opnieuw een nederlaag lijden, dan begin je met 0 op 6 en knakt er misschien zo vroeg al iets. Dat we goed kunnen voetballen hebben we zeker weer laten zien. Het was deze keer alleen even niet doeltreffend. Laten we hopen dat het komende zondag in eigen huis wél weer gaat lukken. Dan komt meteen die andere ploeg uit Weert op bezoek: SV Laar. Een ploeg waarvan wordt gezegd dat het een kampioenskandidaat is. Een ploeg die al 57 (!) competitiewedstrijden ongeslagen is. En die afgelopen zondag het uit de eerste klasse gedegradeerde FC Eindhoven AV met 4-1 versloeg. Zowaar een geduchte tegenstander. Maar dat zijn ze in de 2e klasse allemaal dit seizoen. We gaan u graag zien op Den Hoek om te kijken hoe onze jongens het er van af brengen.

Opstellingen:

Wilhelmina ’08: Teun Steijvens, Nick Koopmans, Bas Rijkers (46′ Biro Camara), Mats Stienen, Rick Kunnen, Arman Melkonjan, Niels Roijakkers (58′ Amine Benter), Anass Mephtah, Youssef Mephtah, Sherry Kindo Kamara, Mohamed El Arguioui (76′ Gijs Linssen).

Reusel Sport/CoTrans: Brent van der Heijden, Mees van Veldhoven, Tuur de Laat, Melle Huijbregts, Nick Wouters, Steef Vosters, Mathijs Bel, Jorg Dickens, Davy Verbaant, Wout Vosters, Frenk Hendrikx (79′ Bas Oomen).

Ander nieuws