Verslag voetbalkamp JO 12 /13

Afgelopen weekend 3/4 juni was het weer zo ver: jeugdkamp 2023 voor de dames en heren onder 12/13. Lang werd hier naar uit gekeken en als vanouds is er een schitterend weekend georganiseerd met uiteenlopende activiteiten van de vroege ochtend tot in de nachtelijke uren. Mede dankzij de inzet van de vele ouders en het heerlijke weer hebben we er een onvergetelijk kamp van kunnen maken.

Vrijdag avond was de ontvangst in de kleedruimte waarbij alle kinderen tijd hadden om hun slaapplek alvast klaar te maken. Hier werd door de meesten niet veel tijd in geïnvesteerd, gezien ze er toch niet lang zouden vertoeven… Slapeloze nachten lagen ook voor de leiders in het vooruitzicht.

Vervolgens werd door de leiding het cluedo-spel uitgelegd wat de rode draad was die gedurende het hele kamp terug zou komen. Er was een moord gepleegd en wel op Louis van Gaal! Aan de kinderen de taak om uit te zoeken wie deze brute daad op zijn geweten had, waar dit had plaatsgevonden en waarmee de arme man om het leven was gebracht. Voor ieder groepje waren 60 aanwijzingen beschikbaar die verdiend konden worden met het zo goed mogelijk uitvoeren van alle spellen gedurende het hele kamp.

Na deze uitleg begon het eerste spel; ‘Beat the champion’ waarbij de kinderen bij uiteenlopende activiteiten een zo goed mogelijke individuele score konden behalen. Enkele voorbeelden hiervan waren:

  • Bierkrat van de goal schieten
  • Stok vangen
  • Eierpong
  • Voetbal pétanque
  • Speciekuip schieten

Fanatiek als ze waren, werd er gestreden om een zo hoog mogelijk aantal punten te verdienen, wat uiteindelijk resulteerde in extra aanwijzingen voor het cluedo spel. Deze aanwijzingen stonden op 860 briefjes die in de avond professioneel werden gevouwen door de aanwezige ouders, onder het genot van een drankje met op de achtergrond een knisperend kampvuurtje.

Toen de kinderen een beetje waren uitgerust van het eerste spel, maakten ze zich op voor het nachtelijke voetbaltoernooi, wat op het goed verlichte terrein van AVR ’69 plaatsvond, waarvoor dank. Compleet uitgehongerd, althans zo voelden ze zich, gingen de broodjes knakworst er vervolgens zo hard doorheen dat er voor de leiding niets meer over was.

Een deel van de kinderen was dermate vermoeid dat ze hun bedje opzochten maar de rest vond het zo gezellig bij de vuurkorf dat we ze rond een uur of vier toch vriendelijk verzochten om toch maar eens onder de wol te kruipen. Volgende dag stond er immers weer een vol programma klaar met uiteenlopende activiteiten.

Een goed ontbijt werd genuttigd na dit korte nachtje om vervolgens snel de wandelschoenen aan te trekken om naar het politiehonden bos te lopen. Hier hebben we enkele spellen levend Stratego gespeeld waarbij de vlag van de tegenstander veroverd diende te worden. Ondertussen was het opletten geblazen want aan sommige bomen hingen portretten van bekende voetballers. Wellicht was het slim om deze in het hoofd te prenten?

Op het middagprogramma was iets totaal anders gepland en de ouders stonden al klaar om alle kinderen mee te nemen naar het Stappegoor zwembad in Tilburg waar we de hele middag vertoefden. Dankzij het zonnetje kon er zowel binnen als buiten volop gezwommen worden en de moeheid was even vergeten. In de auto terug naar Reusel stortten sommige kinderen dan ook in en moesten wakker gemaakt worden bij aankomst op het sportpark, waar een berg vers gebakken friet al op hen wachtte.

Een goede bodem was ook hard nodig want ook het avondprogramma stond garant voor de verbranding van vele calorieën in de vorm van het spel: Crazy 88. De volledige groep stapte met begeleidende ouders in een bakwagen en werden in groepjes afgezet in het dorp van Reusel waar het speelgebied was uitgezet voor dit knotsgekke spel. Iedere groep ontving een landkaart en een opdrachtenlijst met 88 ‘crazy’ missies waarmee punten verdiend konden worden. Als een opdracht was voldaan, werd deze doorgestuurd naar de wedstrijdleiding en van punten voorzien.

In het speelveld waren tevens de 6 verdachten uit het moordspel aanwezig in de vorm van ouders die voortreffelijk in hun rol zaten! Quincy Promes, Hans Kraai jr, Sarina Wiegman en Jos Tuut waren enkelen hiervan en niet van echt te onderscheiden. Wederom waren er aanwijzingen te verdienen om uiteindelijk aan het einde van het kamp de moord op te kunnen lossen.

Bij aankomst terug in het sportpark werden de frikandellen op de grill gegooid en konden de kinderen wederom bij het kampvuurtje nagenieten van een volle dag vertier. Voor een deel was dit tevens de afsluiter van de dag om zo snel mogelijk te gaan snurken. Echter kon de gezelligheid voor sommigen niet lang genoeg duren en de sterke verhalen rondom het knetterende vuur gingen voor een tweede nacht rond!

Zondag ochtend zijn de kinderen gespaard en hebben even lekker uitgeslapen terwijl het ontbijt werd klaar gezet. Na deze maaltijd zijn de spullen gepakt en kregen de kinderen nog de laatste aanwijzingen uitgereikt die ze bij het Crazy 88 spel hadden verdiend. Nu was het zaak om de moord op te lossen wat uiteindelijk door vijf groepjes is gelukt! Knap gedaan!

Tot slot willen wij niet onbenoemd laten dat we erg te spreken waren over het gedrag van de kinderen. De onderlinge gemoedelijkheid tussen hen vonden wij als leiding enorm prettig om te zien waarbij iedereen alles enthousiast mee heeft gedaan. De jeugd kan het in deze tijd dus toch gezellig hebben zonder tablet en telefoon! Dit alleen al maakte het voor ons als kampleiding meer dan de moeite waard!

Wij willen een ieder hartelijk danken die op welke wijze dan ook bijgedragen heeft aan dit geweldige kampweekend!

Ander nieuws