Reusel Sport/CoTrans

Reusel Sport naar 2e klasse na 1-2 winst op VV Nieuwkuijk

Na een geweldige, spannende en enerverende wedstrijd is Reusel Sport/CoTrans er afgelopen zondag 18 juni 2023 in geslaagd om na 11 seizoenen weer te promoveren naar de 2e klasse. De finale tegen VV Nieuwkuijk op het sportpark in Liempde was er ééntje om je vingers bij af te likken. Het in grote getale opgekomen publiek, naar schatting vonden een kleine 1.000 bezoekers de weg naar De Roode Bleek, kreeg een mooie pot voorgeschoteld met alles er in wat het voetbalspelletje zo mooi maakt. Ondanks het feit dat de KNVB het afsteken van vuurwerk, fakkels en rookpotten had verboden werd met name door de Nieuwkuijk-supporters een prachtige show voorbereid en uitgevoerd die bijna 5 minuten duurde. Daarmee wonnen zij wél duidelijk van ons. Toen de dampen daarvan opgetrokken waren kon omstreeks 14:40 uur scheidsrechter Wendy Gijsbers, geflankeerd door assistenten Michael Hoeksma en Jerry Molenaar, fluiten voor het beginsignaal.


Beide teams waren uiteraard gebrand om als winnaar van het veld af te kunnen stappen. In de beginperiode echter werden aan de blauw-witte Kuijkenaren alle hoeken van het veld getoond. Er werd flink hoog druk gezet op de Kuijkse verdedigingslinie. Op het inmiddels zo herkenbare – en deze eerste helft superieure – positiespel onder leiding van Mathijs Bel had Nieuwkuijk nauwelijks een antwoord. Het eerste kansje was echter wel voor hen. Een voorzet vanaf rechts werd door John van Dommelen voorbij het doel terug voor gebracht. Gelukkig voor ons waren er geen andere blauwhemden in de buurt om in te kunnen tikken, waardoor de bal aan het doel voorbij ging en daar opgeruimd kon worden. Na die speldenprik was het een tijdlang éénrichtingsverkeer. Met kansen voor Mathijs Bel, een slap schotje in de 12e minuut, Wout Vosters die links naast schoot in de 13e minuut en opnieuw Wout met een goed schot in de linker hoek waarvoor scheidend keeper Dave Tausch gestrekt moest om een goal te voorkomen. Dat deed hij met verve.

Het veldoverwicht bleef daarna, maar echte kansen werden niet meer gecreëerd. Nieuwkuijk kon zich na die eerste periode herpakken. En meer dan dat: ze wisten ook de nodige kansen te creëren. In de 18e minuut schoot Niels Kok nog ver over. Vlak voor het half uur kon nummer 12 John van Dommelen, hij was deze middag veruit de gevaarlijkste speler van Nieuwkuijk, over links doortrekken en vuren. Zijn schot werd gekraakt door Melle Huijbregts in de 16 meter. Net ná het half uur was het rechter middenvelder Dorus Elshout met een goede actie over rechts. Zijn voorzet belandde bij Van Dommelen. Opnieuw was vervolgens puik verdedigingswerk te bewonderen van dit keer Tuur de Laat waardoor slechts een corner overbleef. Die werd een makkelijke prooi voor Brent. Luttele minuten later was het bijna juichen voor de blauwwitten. Na een mooie aanval werd de bal naar rechts voorgezet waar Rick van Buul een zeker doelpunt op de schoen had. Van erg dichtbij schoot hij in, maar daar was weer onze Tuur met zijn uitschuifbare benen. Op het nippertje wist hij de bal van richting te veranderen waardoor die net over ging. Het geluksengeltje zat hier echt wel even op de Reusel Sport-schouders.


Tegen het einde van de eerste helft leek het er op dat de thee met een 0-0 tussenstand zou worden gedronken. Aanvoerder Steef Vosters leverde nog een schot af dat ver over ging, maar dat was het dan wel. Dacht iedereen. Maar niets was minder waar. In de blessuretijd van de eerste helft kregen we alsnog de beloning voor het goede spel. Na een miraculeuze bal-afpak-actie van Jorg Dickens een stukje over de eigen helft kon hij op links doorpassen naar Wout Vosters. Die trok door en zette voor op Dirk de Koning die genadeloos hard met een lage schuiver de 0-1 liet aantekenen. Een vreugde-uitbarsting bij spelers en publiek was uiteraard het gevolg. Dat was een mooie meevaller. En… we staan voor!

Een op het oog geweldig moment om te scoren. Maar de klap die daarmee aan Nieuwkuijk werd uitgedeeld bleken zij in de rust goed te hebben verwerkt. In de tweede helft kwam Nieuwkuijk heel goed terug en hadden zij meerdere periodes het betere van het spel. Binnen de minuut vuurde Niels Kok al een kanonskogel af, maar die ging ongevaarlijk over. Even later sloeg eventjes de vlam in de pan. Met een wat onbehouwen actie trapte Steef Vosters Nieuwkuijk-speler Milan van Esch uit de draai recht in het gezicht. Van opzet was geen sprake; Steef ging vol voor de bal en verschoot zelf van wat er gebeurde. De bank van Nieuwkuijk ging als een razende tekeer en eiste rood voor Vosters. Gijsbers hield het echter bij geel. Reden temeer voor de Nieuwkuijkers om nóg wat bozer te worden. Terwijl de blessurebehandeling plaatsvond ging de vlag van de assistentscheidsrechter nabij de dugout van Nieuwkuijk de lucht in. Na een kort onderonsje met scheidsrechter Gijsbers liep laatstgenoemde vervolgens naar trainer Corné Verhoeven en toonde hem de rode kaart. Daarop moet ook zijn assistent Roy Fitters iets gezegd hebben wat voor Gijsbers niet door de beugel kon. Ook hij mocht met een rode prent vertrekken.


Nieuwkuijk voelde zich flink benadeeld en deed er nog een schepje werklust bovenop. Een kleine 10 minuten na het voorval was het echter als eerste Wout Vosters die na weer een goede actie een schot kon lossen. Dat werd onderweg aangeraakt, waardoor het leder pardoes als een boogbal over keeper Tausch in het doel dreigde de vallen. Met een uiterste inspanning kon Tausch de bal nog tot corner verwerken. De druk van Nieuwkuijk bleef echter aanhouden met in de 67e minuut de gelijkmaker tot gevolg. Met een gehavende neus waar Steef’s voet tegenaan had gezeten wist Milan van Esch na een mooie steekpass vanaf de rechterkant alleen op Brent af te gaan en kon hij de bal onhoudbaar langs hem heen in de lange hoek schieten. Het gejuich was ditmaal voorbehouden aan de grote schare meegereisde Nieuwkuijk-supporters.

Na de 1-1 werd het op deze warme zondagmiddag een ware uitputtingsslag. Reusel Sport/CoTrans bleef voetballend de gehele wedstrijd de betere ploeg. Maar Nieuwkuijk bleef met hard werken en met hun lange mensen met veel fysieke kracht ook goed meedoen. Tot goed uitgespeelde kansen kwamen beide ploegen na die gelijkmaker echter niet of nauwelijks meer. Bij Reusel Sport werd direct na die gelijkmaker de moegestreden Davy Verbaant gewisseld voor Frenk Hendrikx. Die kreeg in de 80e minuut nog een kans door met een mooie steekpass de 16 in te worden gestuurd. Daar kwam hij de keeper en twee verdedigers tegen die het hem onmogelijk maakten om af te werken. Aan de andere kant kreeg Milan van Esch nog een kopkans vanaf de 16 meterlijn die makkelijk door Brent gevangen kon worden. Tussen die kansen door een tegenvaller voor Reusel. Steef Vosters moest geblesseerd het veld verlaten. Hij kon niet verder en werd vervangen door Hein Biemans.


Een restant wat leek te gaan bestaan uit in elk geval nog eens 2 keer 15 minuten verlenging. Of onze jongens die ook nog overleefd zouden hebben zal voor altijd een vraag blijven. Het buikgevoel zegt dat dat waarschijnlijk niet het geval zou zijn geweest. De krachten vloeiden al wat langer weg. Ook bij Nieuwkuijk, maar die leken op het oog toch net wat fitter om dat half uur er nog aan vast te plakken. Maar als gezegd: die vraag hoefde niet meer beantwoord te worden. Nadat Nieuwkuijk in de 93e minuut de gevaarlijke John van Dommelen en Milan van Esch wisselde voor de pas 20-jarige Jorg Toebak en routinier Max Raymakers was het 4 minuten later feest voor Reusel Sport. In een ultieme aanval wist mede-uitblinker Jorg Dickens met een magistrale pass onze beste speler van het seizoen, Mathijs Bel, te bereiken. Zijn aanname was weergaloos, de bewegingen waarmee hij twee verdedigers het bos instuurde nog mooier en de afwerking subliem. Een kroon op het werk van koning Mathijs en een einde dat niet mooier had kunnen zijn. De Nieuwkuijkers stortten ter aarde door deze achterstand in extremis. En Reusel Sport vierde met de hele selectie en enkele supporters het doelpunt als waren ze wereldkampioen geworden. Wat een ultiem genot voor iedereen met een geelzwart hart. Fantastisch gewoon!! Mathijs bleef met kramp geblesseerd achter en werd nog vervangen door Mees van Veldhoven. Kort na de winnende treffer volgde het eindsignaal en kon het feest beginnen.

Klik hier voor de video van de winnende treffer van Mathijs Bel

Op het veld was iedereen door het dolle en vlogen spelers en supporters elkaar in de armen. De ene nog blijer dan de andere. Er kwam bijna geen einde aan. De spelers van Nieuwkuijk waren natuurlijk zwaar gedesillusioneerd dat het niet gelukt was. Nog nooit speelden zij in de 2e klasse en zo’n kans krijg je niet elk jaar. Ze waren er dichtbij, maar het mocht voor hen niet zo zijn. Nadat dat besef was ingedaald kwamen ze allemaal onze spelers netjes feliciteren. Het was met vlagen een best verhit potje, maar de sportiviteit zegevierde na afloop. Ook het Nieuwkuijkse publiek applaudiseerde toen onze jongens het veld verlieten. Een mooi en sportief gebaar, waarvoor dank! Na afloop werd het nog lekker gezellig in Liempde. Om vervolgens met de twee bussen weer naar Reusel te gaan, waar tot in de late uurtjes een feestje werd gebouwd. We bedanken alle supporters en de supportersvereniging voor hun onvoorwaardelijke steun aan ons vaandelteam dit seizoen. Het was geweldig. Volgend jaar gaan we het een treetje hoger proberen. Mét daarbij opnieuw weer dé Derby der Kempen! Allemaal weer graag tot dan en voor nu alvast een prettige vakantie.

Ander nieuws