Met winst op Heeze blijven we lekker meedoen

Een week geleden nog sprak een groot deel van amateurvoetballend Nederland schande van het feit dat er geen algehele afgelasting was afgekondigd door de KNVB. Wegens het slechte weer werden nagenoeg alle wedstrijden afgelast. Ook onze wedstrijd tegen koploper Oirschot Vooruit kon niet gespeeld worden. Achteraf gezien kwam het misschien niet zo heel erg slecht uit om als openingswedstrijd na de winterstop meteen tegen de fiere nummer 1 te moeten beginnen. Een week later is het weer in positieve zin omgeslagen en kon er weer volop gevoetbald worden. Een op het oog wat fijnere tegenstander om tegen te beginnen gisteren was die andere ploeg die we nog niet waren tegengekomen in de eerste seizoenshelft: RKSV Heeze. In het seizoen 2012/2013 speelden we voor het laatst tegen de roodgroenen en gingen we, spelend in de derde klasse D, nog twee keer dik het schip in: uit én thuis verloren we met maar liefst 6-0. Wij degradeerden dat seizoen. De laatste 5 seizoenen bivakkeerde Heeze in de 1e klasse. En nu komen we elkaar 11 seizoenen later dus weer tegen. De eerste slag werd een prooi voor Post’s mannen. Door een doelpunt van Davy Verbaant in de 57e minuut werd met 0-1 gewonnen en keerden onze jongens tevreden terug naar Reusel.

Het weer was goed. Met het zonnetje op de kop voor het publiek zelfs lekker. De bassen klonken al flink uit de gezellig ogende Heezer kantine. Maar voordat de spelers daar ook van konden genieten moest er nog wel effe gevoetbald worden op Het Lambrek. Scheidsrechter Frank Halmans leidde de wedstrijd met verve en hoefde geen enkele keer naar de borstzak te grijpen. Heeze en Reusel Sport/CoTrans legden dan ook een aardige en sportieve wedstrijd op de mat. Een grasmat overigens die niet tot die van de allerbeste kwaliteit mag worden gerekend. Dat ondervonden beide teams ook geregeld waardoor de bal vaak moeilijk onder controle was te houden en waardoor het spel vaak slordig oogde.

Vanaf de aftrap lieten onze jongens zien dat ze maar voor 1 ding waren gekomen. De drie punten mee naar Reusel nemen. De druk zat er vanaf het begin goed op. Dat leidde in de 7e minuut tot een prachtkans voor Mathijs Bel. Na een één-tweetje kwam hij vrij voor keeper Bram Steenbakkers. Zijn inzet ging echter net rechts voorlangs. Twintig minuten lang was het eenrichtingsverkeer, maar bleven verdere kansen uit. Na 22 minuten was daar – uit het niets – ineens Heeze. Brent van der Heijden leek een dieptepass richting Jorg van Galen te gaan onderscheppen, maar de rappe aanvoerder kon de bal net voor hem door wegkoppen en zo op het doel af. Met een uiterste krachtsinspanning wist Melle Huijbregts de 1-0 achterstand met een sliding te voorkomen. Zijn scheenbeen kreeg het hierbij flink te verduren door een botsing met de paal, maar Melle kon na een korte behandeling gewoon door.

Na die mega-kans pikte Reusel Sport/CoTrans de draad weer op. We bleven het betere van het spel houden, maar konden het overwicht te weinig omzetten in goede kansen. Davy Verbaant kwam in de 26e minuut door het midden vrij voor de keeper en schoot goed en hard van dichtbij in. Keeper Steenbakkers had tot dan toe echter zijn middag en wist met een katachtige redding briljant redding te brengen. Enkele seconden daarna kon Jorg Dickens opnieuw afwerken, maar hij schoot in het zijnet. Aanval op aanval werd het publiek voorgeschoteld. Goals bleven vooralsnog echter uit en dan blijft bij de tegenstander het geloof natuurlijk ook overeind. Kansjes komen immers altijd wel.

Verreweg de gevaarlijkste man van Heeze deze middag was spits Maarten Veerman. In de 38e minuut kreeg hij zo’n kans. Brent redde eenvoudig. Die laatste 10 minuten kwam Heeze er wat vaker uit en dat leverde ook nog extra kansen op. Lars van Dooren kreeg een goede kans die tot corner werd verwerkt. En in de 43e minuut kon de behendige Tom Derkx vanaf rechts naar binnen kappen en vuren. Zijn schot ging ruim naast. Vlak voor rust liet Mathijs Bel nog maar eens zien waarom hij onze beste speler is. Na een fraaie solo speelde hij zichzelf helemaal vrij en schoot goed in de rechterhoek in. Opnieuw echter was Steenbakkers een sta-in-de-weg door volledig gestrekt de bal nog net uit de hoek weg te kunnen tikken. En zo gingen beide ploegen met 0-0 naar de thee, terwijl een 0-2 of zelf 0-3 ook zomaar had gekund.

Door de 0-0 moesten onze jongens én nog steeds vol gas blijven geven om tot scoren te kunnen komen. Én moest het ook achterin alert blijven om geen doelpunt tegen te krijgen. Goeran van den Heuvel had natuurlijk zijn mannen in de rust ook verteld dat er met 0-0 nog alle kans is op succes. En die wilden hun coach natuurlijk niet teleurstellen. Het beste uit de kleedkamer kwamen de geelzwarten. Te beginnen met een kopkans van Tuur de Laat. Uit een corner kopte hij over. De tweede helft was de wedstrijd wel wat meer in balans. Tegen het uur echter kwam wel de voor ons bevrijdende 0-1 voorsprong. In de 56e minuut kregen we een vrije trap die door Steef Vosters hard werd ingeschoten en tot corner werd verwerkt. Die leverde in eerste instantie niets op, maar Heeze kon het schiettuig niet goed weggewerkt krijgen. Vanuit het midden werd de bal zomaar bij Mathijs Bel in de voeten geschoten. Zijn schot op goal werd gekraakt, maar belandde daarbij voor de voeten van Davy Verbaant. Met een boogbal wist hij de te ver voor zijn doel staande keeper te verschalken. De bal viel net onder de lat door binnen.

Aanvoerder Vosters, enigszins moegestreden, werd kort na de 0-1 gewisseld. Voor hem kwam Hein Biemans het middenveld mee versterken. Daarna brak echter een lange periode aan waarin het regelmatig billenknijpen was voor het publiek. Heeze kwam sterk opzetten en had ruim een kwartier lang het betere van het spel. Wat zich ook uitte in een drietal goede kansen voor spits Veerman: de eerste ging net over, de tweede net naast en de derde recht op Brent af. In de 78e minuut kwam daar ook nog eens een knap schot van Tom Derkx achteraan. Brent moest zich nu wel extra inspannen, maar deed dat uitstekend. De gelijkmaker in die periode zou terecht loon naar werken zijn geweest, maar bleef gelukkig voor ons uit.

De Heezer storm luwde daarna. In de 82e minuut werd verdediger Tom Henselmans opgeofferd voor een extra man mee in de aanval: Jochem de Ruijter. Maar het beste was er inmiddels wel vanaf. Hoewel Heeze bleef aandringen, werden echte kansen niet meer gecreëerd. Eén keer werd dat voorkomen door een snoeihard kopduel tussen Tuur de Laat en Jeroen van Seggelen. Dat was voor iedereen even schrikken. Gelukkig bleek het toch allemaal wel mee te vallen en konden beide spelers de wedstrijd vervolgen. Na nog wat laatste sportieve schermutselingen over en weer floot scheidsrechter Halmans na zo’n 94 minuten voor het einde. De punten waren binnen. De competitie is goed hervat!

Door deze overwinning, het verlies van die van hierneffe tegen De Valk en de afgelasting van Wilhelmina ’08 – Brabantia bevinden we ons, in elk geval tot komende donderavond, op een mooie 4e stek. Dan kan Brabantia ons met winst voorbijstreven. Dat moet dan gebeuren tegen Wilhelmina ’08, de tegenstander die komende zondag 4 februari naar D’n Hoek zal komen voor de eerste return van dit seizoen. In de openingswedstrijd op 24 september 2023 gingen we in Weert met 1-0 onderuit. Toen moesten de CoTrans-boys nog wennen aan het spel in de 2e klasse. Elf wedstrijden verder kan dat geen argument meer zijn. De basisvorm is goed. Maar bij een aantal spelers kan het nog wel wat stapjes beter. Als die gezet kunnen worden en de ploeg in z’n geheel nog een tikkeltje scherper en effectiever zou kunnen zijn, dan moet dat tot nieuw succes kunnen leiden. Wat het werkelijk gaat worden? Dat weten we zondag zo tegen half 5.

Opstellingen

Heeze:
Bram Steenbakkers, Tom Henselmans (82′ Jochem de Ruijter), Jeroen van Seggelen, Luke Macnack, Lars van Dooren, Jorg van Galen, Jasper Jacobs (46′ Koen van Lierop), Wessel Aerts, Gijs Moerenhout, Tom Derkx, Maarten Veerman.

Reusel Sport/CoTrans:
Brent van der Heijden, Mees van Veldhoven (87′ Lars Pijs), Tuur de Laat, Melle Huijbregts, Nick Wouters, Jorg Dickens (79′ Tijn van Dooren), Mathijs Bel, Steef Vosters (59′ Hein Biemans), Davy Verbaant (79′ Yimo Bogaars), Dirk de Koning, Wout Vosters.

De 0-1 door Davy Verbaant:

Ander nieuws