In memoriam: Wil Kerkhofs

Afgelopen maandag bereikte ons het trieste bericht van het overlijden van ons oud-lid Wil Kerkhofs. In Reusel beter bekend als Willeke van Miete. Wil is 83 jaar geworden. In een interview dat nog in maart 2020 door Harrie Wenting met hem werd gehouden lezen we dat het leven hem wel het één en ander had gebracht. Maar dat Wil zich toch ook afvroeg of er niet meer in had gezeten. Na een moeilijke en armoedige jeugd waarin zijn vader al vroeg overleed en moeder met 8 kinderen onder de 10 het gezin overeind moest houden, ging Wil na school het drukkersvak in. Dat was zijn beste tijd. Een tijd waarin hij 80 uur per week werkte en bakken met geld zei te verdienen. Maar de belasting kwam dat elk jaar allemaal weer halen. Veel andere trajecten startte hij, maar eindigden niet zoals gehoopt. Eén van die trajecten was zijn carrière als voetballer.


Want voetballen, dat kon Wil als de beste. Zo goed zelfs, dat hij in 1959 de allereerste speler van Reusel Sport was die voor PSV Eindhoven ging spelen. In februari van dat jaar vroeg Wil overschrijving naar PSV aan. Het toenmalige bestuur keurde dat goed. Zijn tijd bij PSV duurde jammer genoeg niet lang. In 1962 kwam Wil weer terug bij Reusel Sport voetballen. Inmiddels was de medische keuring verplicht geworden. Om die in goede banen te leiden had Reusel Sport een commissie opgericht onder leiding van Dr. Corsten. Iedereen die bij de vereniging kwam moest zich laten keuren. De kosten moest men zelf betalen. Wil, net teruggekeerd vanuit Eindhoven, gaf aan dat het een waardeloze keuring was ten opzichte van de keuring in de stad.

Tot wanneer Wil bij Reusel gevoetbald heeft en lid gebleven is, kunnen we in de archieven niet meer terugvinden. Wil heeft zich binnen de club ook nog verdienstelijk gemaakt als vrijwilliger. Vanaf 1971 nam hij de redactie van het clubblad op zich. Diezelfde archieven vermelden ook niet tot wanneer hij dat heeft gedaan.


Zijn laatste levensjaren vertoefde Wil in Mariahof in Reusel. Zijn geheugen had hem in de steek gelaten. Volgens zijn neef Janus Kerkhofs zat hij daar goed, maar was hij ook echt “op”. “Het is goed zo”. We wensen alle familie, vrienden en bekenden van Wil sterkte met dit verlies. Dat hij in vrede mag rusten.

Bestuur Reusel Sport/CoTrans


Ander nieuws