In memoriam: Riek Jansen

Op 23 mei jongstleden bereikte ons het trieste bericht van het overlijden van ons oud-lid Riek Jansen op 83-jarige leeftijd. We herinneren ons Riek als een aimabele persoon. Altijd vriendelijk en tijd voor een gesprekje en nooit te veel aanwezig op de voorgrond. Gewoon een gezellig mens. Een groot deel van zijn leven heeft Riek besteed aan het uitoefenen van zijn geliefde hobby: scheidsrechter zijn bij voetbalwedstrijden. Eerst bij buurtvereniging De Meidoorn. Daarna een aantal jaren bij Reusel Sport. Vanaf 1979 vervolgens zo’n 25 jaar lang namens de KNVB in Kring de Kempen als zowel jeugd- als seniorenscheidsrechter. En sinds 1987 nog eens zo’n 25 jaar lang voor Bladella. Eind 2013 zette Riek op 74-jarige leeftijd een punt achter deze indrukwekkende scheidsrechters-carrière van ruim 45 jaar! Riek is weliswaar niet superlang lid geweest van Reusel Sport. In zijn jaren bij ons is hij echter wel mede verantwoordelijk geweest voor een belangrijk stukje geschiedenis en verandering.

In 1966 kwam Riek voor het eerst in aanraking met het voetbalspelletje en het scheidsrechteren. Buurtvereniging De Meidoorn zocht een voorzitter en Riek ging dat invullen. In “zijn” buurt was ook een voetbalveld waar op de zondagmorgen zo af en toe al eens gevoetbald werd. Riek trad daarbij op als leidsman. Als snel bereikte Reusel Sport het nieuws dat Riek over uitstekende leiderschapskwaliteiten bezat en ook nog eens van voetballen hield. Zijn tweede maatschappelijke functie was daarmee geboren: Riek werd hoofdleider van de E-jeugd, destijds de jongste groep voetballers. En ging tegelijkertijd ook bij Reusel Sport als scheidsrechter aan de slag.

Die jongste jeugd van Reusel Sport van toen (nu JO10/JO11) kon wel trainen, maar speelde nog geen (competitie-)wedstrijden tegen teams uit andere dorpen. Samen met Ludo van de Ven van Bladella zorgde Riek er midden/eind jaren ’70 voor dat de teams van Reusel Sport – met pakkende roofdiernamen als de leeuwen, de panters, de tijgers en de luipaarden – uit konden komen tegen hun leeftijdsgenootjes uit Bladel. Tegen de roofvogelteams de valken, de arenden, de haviken en de adelaars maakten de jeugdige voetballertjes van beide verenigingen zo hun eerste voetbalminuten buiten de dorpsgrenzen. Een hele mooie manier om het voetbal in die tijd wat meer aandacht te geven en wat aantrekkelijker te maken. En Riek is daar dus mede de grondlegger van geweest. Jammer genoeg duurde dit avontuur niet heel lang, omdat de KNVB de competitie voor de E-jeugd ging organiseren in Kring De Kempen. Riek is kort daarna bij Reusel Sport weggegaan, maar we hebben nog heel lang van hem als scheidsrechter mogen genieten.

Met dit (helaas wat verlate) bericht brengen we als bestuur van Reusel Sport/CoTrans, mede namens alle leden, onze welgemeende condoleances over aan Stans, de kinderen Toon, Mieke en Cathrien en hun partners, alle kleinkinderen en hun partners en kinderen en ook aan alle andere familieleden, kennissen, vrienden en bekenden die Riek op welke manier dan ook hebben gekend. En we wensen hen sterkte met het verwerken van dit verlies. Riek zal voor altijd in onze gedachten blijven. En als je je ogen dichtdoet en goed luistert, hoor je voor altijd dat laatste fluitsignaal.

Bestuur Reusel Sport/CoTrans


Ander nieuws