In memoriam: Jan Vosters

Met groot leed en droefheid hebben wij kennis genomen van het overlijden op zondag 17 december 2023 van ons erelid Jan Vosters, ook bekend als Jan Struif. Jan is 91 jaar geworden. Ondanks deze zeer respectabele leeftijd doet afscheid nemen toch altijd pijn. Zeker als dat moet van de zeer betrokken en actieve clubman die Jan heel erg veel jaren is geweest. Hij mag gezien zijn staat van dienst gerust één van de groten van Reusel Sport genoemd worden. In 1946 kwam hij als 14-jarige bij de club voetballen. Vanaf 1960 is hij vrijwilliger geworden in talloze rollen en functies. En dat heeft hij ruim 50 jaar volgehouden. Een prestatie van formaat waar we hem postuum nogmaals heel erg hartelijk voor willen bedanken.

De laatste jaren ging de gezondheidstoestand van Jan met kleine stapjes langzaamaan achteruit. Maar tot de laatste snik zagen we hem nog wekelijks bij de wedstrijden van het eerste, met name als trotse opa van Wout. Bladella thuis lukte helaas niet meer. Het was op. Het onvermijdelijke einde naderde ineens met rasse schreden en werd op 17 december bewaarheid. We condoleren hierbij zijn vrouw Greet, alle kinderen, hun partners, de (achter-)kleinkinderen, maar ook alle andere familie, vrienden en bekenden van Jan. En wensen hen allemaal veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Graag nemen we u mee in het voetballeven van Jan. Als één van de zeven kinderen uit het gezin Petrus Vosters (Henke Péér) en Cato Schellekens was ook Jan niet in de wieg gelegd voor het boerenleven. Zou hij dat wel zijn geweest, dan zou er waarschijnlijk voor het voetballen veel minder tijd zijn geweest. Nee, Jan begon rond zijn 14e te werken bij de WIllem II Sigarenfabrieken. En rond diezelfde tijd, in 1946 zo net na de oorlog, meldde hij zich aan bij Reusel Sport waar hij meteen met de A1 (tegenwoordig O19) mee ging doen. Als keeper. Zijn grote voorbeeld was Jos van der Palen die toen in het 1e keepte. Al op zijn 17e ging Jan over naar de senioren. Daar heeft hij gespeeld in het 3e en ook 2e elftal. Behalve zelf actief voetballen was Jan toen ook al een fervent supporter van het eerste elftal. Hij draaide zijn hand er niet voor om om te voet naar de uitwedstrijd in bijvoorbeeld Hapert te gaan kijken.In 1960 begon vervolgens zijn meer dan indrukwekkende vrijwilligers carrière. Ene A. Lavrijsen meldde zich in dat jaar af voor zijn taak in de elftalcommissie. W. Lavrijsen en Jan Vosters stelden zich beschikbaar, waarna uit een stemming Jan werd gekozen. Zo’n taakje buiten het voetbal om vond Jan wel mooi. Vijf jaar later stoomde hij door naar het bestuur. Tijdens de jaarvergadering van 14 juni 1965 werd Jan samen met Karel v. Hoppe, Albert Lavrijsen, Antoon Kokx, Harry van Limpt en Herman Oosterwegel in het bestuur gekozen. Daarin nam Jan al snel de functie van secretaris op zich. Dat heeft hij bijna 18 jaar volgehouden tot begin 1983. De archieven verklappen ons dat “éénieder werd opgeschrikt door Jan’s plotselinge aftreden in april van dat jaar” en “dat het eenieder speet dat iemand zoals Jan, die zoveel voor de club gedaan had, niet op vreedzame wijze heeft kunnen vertrekken”.Jan’s vertrek was van korte duur. In 1984 treedt hij toe tot het jeugdbestuur en wordt hij hoofdleider van de D-jeugd (O13/O12). Waar hij dus al 18 jaar lid was van het hoofdbestuur deed Jan er bij de jeugd nog eens met gemak 24 jaar bij: in 2008 stopt Jan met zijn bestuurlijke avonturen. Maar zijn inzet voor Reusel Sport was nog niet voorbij hoor. Sinds 1998 namelijk was Jan naast jeugdbestuurslid en hoofdleider (inmiddels van de C-jeugd) ook een gedeelte van de taken van sportparkbeheerder Jan Wouters over gaan nemen. Die rol van terreinknecht werd alsmaar groter en groter: Jan werd dé beheerder. En materiaalman deed’ie er ook nog effe bij. Het kon niet op: controleren van ballen, de lijnen kalken, de doelen uitzetten, bestellingen bijhouden, controleren en herstellen van de overige materialen, openen en sluiten van kleedlokalen en ontvangst van de scheidsrechters. Niets was hem teveel en altijd en overal was Jan van de partij om mee te helpen. Nog niet eens vernoemd zijn de jaren waarin Jan als jeugdleider fungeerde bij de teams van zonen Matt en Piet.

Al die inzet leverde Jan ook de nodige waardering op. In 1982 werd hij tijdens de jaarvergadering benoemd tot erelid. In 1999 ontving hij een Gouden speld van de NKS voor zijn inzet voor onze club. In 2002 werd Jan verkozen tot jeugdleider van het jaar. In dat jaar werd hij ook voor zijn 50-jarig lidmaatschap in de bloemetjes gezet. Het rekensommetje klopt ergens niet overigens als hij (volgens eigen zeggen in het interview met Thijs van der Zanden namens de Heemkunde) met z’n 14e is begonnen met voetballen. Maar ach, die administraties zijn niet altijd makkelijk bij te houden. Op 25 april 2008 werd hij lid in de Orde van Oranje Nassau. Die onderscheiding kreeg hij voor al het schitterende werk dat hij met tomeloze inzet voor Reusel Sport en voor al die andere taken die hij nog deed bij onder andere buurtvereniging De Mola, de sport- en speldagen voor de basisscholen en korfbalvereniging Rosolo, had verzet.

Jan ontvangt in juli 1999 een Gouden NKS speld. Op de achtergrond de ook pas overleden Piet Lavrijsen die die speld ook ontving.


Als lid van de VUT-ploeg is Jan ook nog zeker 10 jaar actief geweest. En heeft hij nog meegeholpen bijvoorbeeld aan de bouw van de kleedlokalen. Zo bouwde hij langzaamaan af. Waar uiteraard niemand dan ook maar enige moeite mee had. Het was goed zo. Jan heeft Reusel Sport verrijkt. Met zijn inzet. Met zijn aanwezigheid, zijn gezelligheid, zijn goedlachsheid. En dat kon hij ook altijd geven aan ons. Want hoe hard en lang en veel hij zich ook inzette, hij wist dat bij thuiskomst Greet op hem wachtte. De vrouw waarmee hij uiteindelijk maar liefst 65 jaar was getrouwd steunde hem door dik en dun tijdens alles wat Jan voor ons deed. Daar buigen we, net als voor Jan, heel diep voor. Dat Jan nog heel lang in onze herinnering mag blijven. Hij was, nee is nog steeds, een voorbeeld voor velen. Bedankt Jan! Bekijk vanuit daarboven maar eens hoe het je gezin verder vergaat en hoe Wout – met jou in zijn gedachte – er in de rest van dit seizoen nog 10 in prikt.


Bestuur Reusel Sport/CoTransAnder nieuws